Elérhető a PTE ÁOK új honlapjának béta verziója.     Az új honlapról »     Megnézem »

Hírek

Sajtószoba - 2022. január 5, szerda

Több, egyetemi érintettségű kutatási infrastruktúra is bekerült a hazai TOP 50-be

A Semmelweis Biobank Hálózat, az Európa legnagyobb biobank hálózatának számító BBMRI Magyar Csomópontja, a Nemzetközi Kardiovaszkuláris Laboratórium és a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ is bekerült a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal TOP 50 hazai kutatási infrastruktúrái közé, kiérdemelve a Kiváló kutatási infrastruktúra minősítést – írja a semmelweis.hu.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2018-ban készítette el az első Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Útitervet. Ennek célja, hogy számba vegye a jelentősebb magyarországi kutatási infrastruktúrákat és betekintést nyújtson azok működésébe, bemutassa a hazai kapacitások jellegét és változatosságát, felkeltse a hazai és nemzetközi kutatói közösség érdeklődését a magyarországi kutatási erőforrások és lehetőségek iránt, háttérinformációt biztosítson a kutatási infrastruktúrák további fejlesztési irányainak megalapozásához, valamint bemutassa az európai kutatási infrastruktúrákhoz és együttműködésekhez való kapcsolódási pontokat. Az útitervet az NKFI folyamatosan szinkronizálni igyekszik a Kutatási Infrastruktúrák Európai Stratégiai Fórumának ciklusaival. Ennek érdekében 2021-ben felmérést végeztek arról, mely meglévő európai kutatási infrastruktúra mérföldkövek vagy projektek állnak a magyar kutatók érdeklődésének középpontjában, valamint arra ösztönözték a tudományos közösséget, hogy csatlakozzanak az újonnan kialakuló kutatási infrastruktúrákhoz.

A felmérés eredményei alapján Magyarország 20, az ESFRI 2021-es útitervében szereplő projektben és mérföldkőben vesz részt. A kutatási infrastruktúra-útvonaltervezési folyamat részeként 2021-ben az NKFI országos felmérést is végzett, melynek célja a legjobb magyar kutatási infrastruktúrák azonosítása volt. 98 javaslat érkezett az ESFRI-útiterv által besorolt hat tudományterületen. Ezeket az értékelési folyamat során leszűkítették, így állt össze a TOP 50 hazai kutatási infrastruktúra, melyek kiérdemelték a Kiváló kutatási infrastruktúra minősítést.

A Semmelweis Biobank Hálózat 2010-ben jött létre. A kutatási infrastruktúra az egyetem szervezeti egységeinek biobankjait fogja össze. A biológiai mintákat klinikai genetikai diagnosztika, farmakogenomikai vizsgálatok, a betegség pathogenezisére vonatkozó morfológiai, genomikai és proteomikai, metabolomikai alapkutatások, biomarker identifikáció, valamint genetikai epidemiológiai vizsgálatok céljából használják fel. Jelenleg 13 szervezeti egységben 14 biobank működik, ahol közel 100 ezer mintát tárolnak minőségbiztosított módon. A kutatási infrastruktúráért a Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete felel, a kutatási partnerei közé tartozik az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Természettudományi Kutatóközpontja és a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja is. A Semmelweis Egyetem vezetésével működő magyar konzorcium idén csatlakozott Európa legnagyobb biobank hálózatához, a Biobanking and Biomolecular Research Infrastructure – European Research Infrastructure Consortium-hoz (BBMRI – ERIC). A konzorcium tagjai közé tartozik a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Dél-pesti Centrumkórház és a Richter Gedeon Nyrt.

Forrás:

semmelweis.hu

Hírarchívum